Afspraken over medicijnenwissel
Afspraken over medicijnenwissel
Vrijwel iedereen die voor een vervolgrecept bij de apotheek komt, heeft wel eens meegemaakt dat er ineens een ander medicijnmerk wordt afgegeven.
Vaak komt dat door het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar. Dat beleid kan ertoe leiden dat het ene jaar een bepaald medicijnmerk wel vergoed wordt en het volgende jaar niet meer. Als patiënt krijg je dan te horen dat het nieuwe medicijn dezelfde werkzame stof heeft, maar dat de zorgverzekeraar liever heeft dat je wisselt naar dit medicijnenmerk. Dat gaf veel vragen en klachten van patiënten.
Wanneer een origineel merk uit patent gaat, kunnen er generieke medicijnen in de handel komen. Als de werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en het afgiftepatroon overeenkomt, maakt dat de weg vrij om te wisselen naar een ander, goedkoper merk. Dat kan veel geld besparen.
Veel zorgverzekeraars hebben een preferentiebeleid voor medicijnen. De verzekeraar legt daarin bijvoorbeeld vast dat alleen een specifiek merk van een geneesmiddel wordt vergoed. Soms vervalt daarbij het eigen risico als extra stimulans voor de patiënt. Niet alle verzekeraars hebben een preferentiebeleid. Als dit beleid er niet is, maximeert de verzekeraar de vergoeding vaak alsnog tot maximaal de prijs van een bepaald merkloos geneesmiddel om de medicijnenkosten te drukken.
Dit kostenbesparend beleid leverde sinds de start in 2008 een besparing op van miljarden euro’s.
Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen
De nieuwe leidraad is een praktisch handvat voor alle partijen om verantwoord te wisselen van medicijnen. De leidraad schrijft de apotheker en arts voor om bij voorgenomen medicijnenwisseling de patiënt zorgvuldig te begeleiden naar een nieuw merk, label of fabrikant van een medicijn. De patiënt heeft hierbij recht op een goed gesprek, goede voorlichting en goede begeleiding.
Geen wissel bij medische noodzaak
Als een arts vindt dat het om een bepaalde reden voor een patiënt medisch onverantwoord is om te wisselen, kan die een wisseling voorkomen. Hiervoor schrijft de arts op het recept dat er sprake is van een medische noodzaak.