Buurtpreventie helpt criminaliteit te verminderen
Buren werken steeds vaker met elkaar samen om hun woonomgeving veilig te houden. Door die buurtpreventie daalt de criminaliteit en kan de politie meer inbrekers inrekenen omdat ze op heterdaad worden betrapt.
Bij buurtpreventie houden de bewoners hun wijk of buurtje in de gaten en melden verdachte situaties aan elkaar. Zo blijft de hele buurt extra alert en kan de politie snel worden ingeschakeld als dat nodig is.
Meerdere vormen
Er zijn verschillende vormen van buurtpreventie. Burgernet, bijvoorbeeld, waarbij zo’n 1,7 miljoen Nederlanders zich hebben aangesloten. Daarnaast zijn er veel kleinschalige initiatieven, die meestal gebruik maken van social media, zoals een WhatsApp-groep.
Zelf aan de slag
Voel je wel wat voor dat laatste? Kijk dan eens op de website van de stichting WABP (WhatsApp BuurtPreventie). Bij die stichting zijn inmiddels bijna 10.000 WhatsApp-buurtpreventiegroepen geregistreerd. Dus is de kans reëel dat er al een groep bij jou in de buurt actief is. Mocht dit niet zo zijn, dan kan de stichting je helpen om je eigen groep te beginnen.
Toch een inbraak?
Hoe veilig de buurt ook is en hoe goed je jouw huis ook hebt beveiligd, inbraak blijft altijd mogelijk. Mocht dat gebeuren, meld het dan meteen bij de politie en bij de verzekering. Vergeet niet om aangifte te doen, want anders vergoedt de verzekeraar de schade niet.
Inboedel en kostbaarheden
Zorg er ook voor dat je verzekeringen up-to-date zijn. Heb je (veel) kostbaarheden, zoals sieraden, een duur instrument, een verzameling of kunst? Dergelijke zaken zijn vaak slechts beperkt verzekerd via je inboedelpolis. Wel kun je ze apart verzekeren met een kostbaarhedenverzekering.
Meer informatie
Een inbraak is al erg genoeg. Dus wil je daarna niet ook nog eens een financiële tegenvaller hebben. Twijfel jij of jouw verzekeringen nog wel voldoen aan je wensen? Neem dan even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur zoek ik het graag voor je uit.