Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Eigen huis en aangifte inkomstenbelasting 2018

Eigen huis en aangifte inkomstenbelasting 2018

Eigen huis en aangifte inkomstenbelasting 2018

Heb jij een eigen huis en moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting (IB)? Dit zijn de zaken waarop de Belastingdienst dit jaar extra controleert!

 

Zoals elk jaar heeft de Belastingdienst laten weten welke punten er onder de loep worden genomen bij de controle van de aangiftes Inkomstenbelasting 2018. De  nadruk zal onder meer liggen op de fiscale aspecten van de koopwoning. Ook is er meer aandacht voor de verdeling tussen fiscale partners.

Niet alle kosten aanschaf eigen woning zijn aftrekbaar

Vooral starters vergissen zich nog wel eens bij het aftrekken van de kosten die ze hebben gemaakt bij het kopen van hun huis. De notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Precies weten wat je wel en niet mag aftrekken? De Belastingdienst heeft het voor je op een rij gezet.

Website Belastingdienst

Hypotheek verhoogd in 2018?

Heb je vorig jaar jouw hypotheek verhoogd? Dan mag je de rente over het extra geleende bedrag dat je hebt gebruikt voor verbouwing of verbetering van jouw woning aftrekken. De voorwaarde is wel dat je de lening ook aflost.

Heb je (ook) geld geleend om daarmee oversluitkosten zoals boeterente te betalen? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. De oversluitkosten zelf mag je wel aftrekken bij het invullen van jouw aangifte Inkomstenbelasting 2018.

Andere aandachtspunten bij het invullen van de aangifte

  • Vul bij de WOZ-waarde van je huis niet het bedrag van de beschikking in die je onlangs hebt ontvangen, maar het bedrag van de aanslag van vorig jaar
  • Heb je een restschuld die vóór 2018 is ontstaan? Dan mag je de rente daarover aftrekken. Dateert de restschuld van 2018? Dan mag dit helaas niet.
  • Betaal je erfpacht? Periodieke betalingen zijn aftrekbaar, maar een afkoopsom hiervoor is dat weer niet.

Echtscheiding en koopwoning

Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en hebben jij en je partner niets vastgelegd over jullie vermogen? Dan zijn jullie getrouwd op basis van beperkte gemeenschap van goederen en dus niet in algehele gemeenschap van goederen. Een beperkte gemeenschap van goederen wil zeggen dat jullie privévermogens van vóór het huwelijk geen gezamenlijk eigendom worden. Voor geregistreerd partners geldt hetzelfde.

Mochten jullie uit elkaar gaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. De rente mag je namelijk alleen aftrekken als je zowel ‘eigenaar’ bent van het huis als de bijbehorende hypotheek. 

Verdeling binnen fiscaal partnerschap

De fiscus kijk dit jaar ook goed naar de verdeling in de aangiftes van fiscale partners. Volgens de inspecteurs worden hierbij regelmatig fouten gemaakt, bijvoorbeeld omdat box 3-vermogen en/of de inkomsten van box 1 verkeerd worden opgeteld.

Meer verscherpte controles

De Belastingdienst controleert dit jaar ook scherper op:

  • De afkoop van lijfrentes.
  • Geld dat op een ervenrekening staat.
  • Vermogen in cryptovaluta zoals bitcoins.
  • Het restant van de persoonsgebonden aftrek.
  • Gemaakte studiekosten.
  • Inkomsten uit overige werkzaamheden.

Meer informatie

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik op de hoogte van de fiscale regels. Ik help je graag verder!

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan