Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Huis verbouwen?

Huis verbouwen?

Huis verbouwen?

Staat er bij jou deze zomer een verbouwing op het programma? Als die ingrijpend is, kan het zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets wilt aanbouwen of als je een bijgebouw op je erf wilt plaatsen.

Maar ook als je juist iets wilt slopen, kan het zijn dat je dit vooraf bij een overheidsinstantie (bijvoorbeeld je gemeente) moet melden. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren. Dat kan via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Zijn jouw werkzaamheden vergunnings- of meldingsplichtig? Dan kun je, na de check, de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.

Vergunning aanvragen

Als je een vergunning aanvraagt, moet je daarvoor betalen. Ook als je uiteindelijk besluit om toch niet te gaan verbouwen. De kosten van de aanvraag kunnen per vergunning en per gemeente verschillen. Vind je die informatie niet zo 1-2-3 op de website van jouw gemeente? Ook dan kan het Omgevingsloket je helpen.

Vergunningsvrij

In sommige gevallen is een vergunning niet verplicht. Bijvoorbeeld als je een dakkapel wilt plaatsen aan de tuinkant van je woning. Maar let op: die moet dan wel binnen bepaalde maten vallen. Ook een uitbouw of veranda mag je vergunningsvrij bouwen, zolang deze niet dieper is dan vier meter.

Een overzicht van alle specifieke afmetingen kun je vinden in het Besluit omgevingsrecht. Dat is een lange, formele tekst, maar met de zoekfunctie van jouw browser kun je redelijk snel de juiste informatie vinden.

Burenrecht

Ook je buren hebben vaak inspraak in jouw verbouwing. In de wet staan meerdere burenrecht-bepalingen die goedkeuring – of in elk geval geen afkeuring – verplicht stellen. Zelfs als je een vergunning krijgt of vergunningsvrij mag bouwen! Breng je buren daarom bijtijds op de hoogte van je plannen en vraag of ze daar geen bezwaar tegen hebben.

Opstalverzekering

Door een verbouwing kan de (herbouw)waarde van je huis hoger worden. Als dat zo is, heeft dat soms gevolgen voor je opstalverzekering. Neem daarom altijd even contact op met me op. Ik zoek het graag voor je uit en help je, als dat nodig is, met het aanpassen van je verzekering.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan