Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Huis verduurzamen

Huis verduurzamen

Huis verduurzamen

Je wilt je huis verduurzamen. Maar waar begin je? Isoleren, zonnepanelen of slimme thermostaat? En wat levert het op? In dit artikel help ik je graag op weg!

 

Tip nummer 1: maak het jezelf niet te moeilijk als je wilt beginnen met verduurzamen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat je niet verder komt dan plannen maken. Begin dus met aanpassingen waarvoor geen verbouwing nodig is.

Eerst isoleren

Als jouw huis nog niet optimaal is geïsoleerd, is dat het beste startpunt. Isoleren is vaak eenvoudig en levert forse energiebesparingen op. Neem bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Afhankelijk van jouw huis kost dit gemiddeld tussen de € 800 en € 2.000. Maar daarna bespaar je per jaar € 200 tot € 500. Dat is een rendement van maar liefst 25% en dus verdien je jouw investering in vier jaar terug!

Vloerisolatie levert iets minder op, maar nog altijd een veelvoud van sparen. Gemiddeld kost dat tussen de € 1.400 en € 1.800. Vervolgens levert het per jaar tussen de € 160 en € 220 aan energiebesparing op. Dat is een rendement van 11% op jouw geld. Met sparen red je dit niet. Interessant dus!

Zolder opruimen

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan verspil je behoorlijk wat energie. Warme lucht stijgt op. Heb je geen dakisolatie, dan verdwijnt veel van die warmte naar buiten.

Het probleem is echter dat de zolder vaak vol staat met oude spullen. Dat maakt het lastig om isolatiematerialen te plaatsen. De beste tip is dus: ruim je zolder op! Gebruik als stelregel dat als je iets al een jaar niet hebt gemist, je het waarschijnlijk niet meer nodig hebt.

Duurzaam verwarmen

Heb je de isolatie van je huis op orde? Dan wordt het tijd om naar duurzame verwarmingsoplossingen te kijken. Met een HR-ketel, in combinatie met een slimme thermostaat, kun jij jouw energieverbruik nog verder beperken. Denk je aan een warmtepomp en een zonneboiler? Win dan eerst advies in bij een vakman om te kijken of dat in jouw situatie verstandig is.

Zelf elektriciteit opwekken

Heb je een schuin dak? Dan zijn zonnepanelen een duurzame investering. Als je tien zonnepanelen op je dak legt, kost dat ongeveer € 4.500. Daarvan kun je zo’n € 800 btw terugkrijgen, waarmee de investering op € 3.700 komt.

Als je zonnepanelen hebt, mag je nog tot 1 januari 2023 de stroom die je aan het stroomnet teruggeeft aftrekken van je eigen energiegebruik. Daardoor verdien je de investering in zonnepanelen gemiddeld in zeven jaar terug, zo heeft het Ministerie van Economische Zaken berekend.

Jouw duurzame huis financieren

Wil je je huis wel verduurzamen, maar heb je niet voldoende spaargeld of wil je dat niet gebruiken? Dan zijn er meerdere manieren om geld te lenen tegen een lage rente. Ik vertel je er graag meer over in een persoonlijk gesprek. Maak gerust eens een afspraak met me.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan