Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Samenwonen en mantelzorg

Samenwonen en mantelzorg

Samenwonen en mantelzorg

Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie je zorgt dichtbij je is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als je allebei je eigen huishouding voert.

 

Het grote voordeel van samenwonen is de directe nabijheid. Als degene die jij verzorgt hulp nodig heeft, ben je maar een paar stappen van hem of haar verwijderd.

Er zijn meerdere woonvormen denkbaar. De twee meest gangbare zijn de kangoeroewoning en de mantelzorgwoning. In beide gevallen woont degene die jij verzorgt zelfstandig, maar wel bij jou ‘op het erf’. Toch zijn er ook verschillen.

Kangoeroewoning

In een kangoeroewoning deel je letterlijk het dak met degene voor wie je zorgt. Achter de voordeur is je huis wel opgedeeld in twee zelfstandige woningen. Door middel van een afsluitbare, interne tussendeur kun je van de ene in de andere woning komen.

Er zijn weinig kangoeroe-koopwoningen op de markt. Als je er de ruimte voor hebt, kun je een bestaande woning laten verbouwen tot kangoeroewoning. Wil je huren? Ook dan is het aanbod beperkt. En let op: je moet  waarschijnlijk verhuizen als degene voor wie je zorgt naar een verpleeghuis gaat of overlijdt.

Fiscale partners

Een huis delen kan gunstig zijn omdat je de kosten met twee huishoudens deelt. Als kinderen en hun ouders vanwege mantelzorg samenwonen, heeft dit geen gevolgen voor de AOW-uitkering van de ouders. Maar omdat jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven, ziet de fiscus jullie wel als fiscale partners.

Dat laatste kan gevolgen hebben voor het recht op huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Verder kan de sociale dienst bepaalde voorzieningen en zelfs een bijstandsuitkering weigeren. Afhankelijk van de situatie kan dit om duizenden euro’s per jaar gaan.

Als jij en degene die mantelzorg ontvangt allebei een eigen huisnummer hebben, zijn jullie voor de belasting niet langer fiscale partners. Je kunt overwegen om dit bij de gemeente aan te vragen. Maar let ook hier op: dit leidt weer tot andere kosten, zoals bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen.

Mantelzorgwoning

In tegenstelling tot een kangoeroewoning is een mantelzorgwoning een tijdelijke woonoplossing. Mantelzorgwoningen zijn er in soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld de garage ombouwen tot woonunit of een tuinhuisje plaatsen dat van alle gemakken is voorzien. Ook zijn er prefab mantelzorgwoningen die je aan je huis kunt laten vastmaken.

Niet aftrekbaar

De kosten van een mantelzorgwoning zijn niet aftrekbaar. Als je de woning financiert met een hypotheek, mag je de rente daarvan dus niet aftrekken. De kosten mag je evenmin opvoeren als bijzondere zorgkosten. Anderzijds telt de mantelzorgwoning niet mee bij het bepalen van de WOZ-waarde van je huis.

Stopt de mantelzorg? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer een woonbestemming hebben. Je hoeft het bouwwerk niet af te breken, maar moet wel de keuken en badkamer verwijderen.

Best ingewikkeld

Je ziet: samenwonen en mantelzorg is in financieel opzicht best ingewikkeld. Laat je daarom op voorhand goed voorlichten, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je hier graag bij. Ik ben niet alleen op de hoogte van de recente wet- en regelgeving, maar heb ook een uitgebreid netwerk met experts zoals belastingadviseurs en notarissen. En uiteraard kan ik je helpen bij het vinden van de beste manier om jouw plannen te financieren. Neem dus gerust contact met me op.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan