Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

Wat betekent een scheiding voor je hypotheek?

Gaan jullie scheiden of uit elkaar? Bezit jij samen met je (ex-)partner een huis met een hypotheek? Lees dan deze blog waarin we uitleggen waar je mee te maken kan krijgen.

In gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden getrouwd

Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen én heb je een koophuis, dan ben je allebei voor de helft eigenaar. Dan hebben jullie allebei een eigenwoningschuld. Deze is individueel en niet overdraagbaar. Als je bent getrouwd in huwelijkse voorwaarden dan heb je waarschijnlijk al vastgelegd hoe om gegaan moet worden met de hypotheek mochten jullie gaan scheiden.

Mocht een van beide in het huis blijven wonen, dan moet deze de helft van het huis van zijn ex kopen. Het kan zo zijn dat je daarvoor een nieuwe lening moet afsluiten.

Wat is er allemaal veranderd

  • Tegenwoordig is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde.
  • Een aflossingsvrije hypotheek mag voor nieuwe hypotheken niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning.
  • Vanaf 2013 ben je verplicht om een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen, ten minste als je hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen.
  • Een hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden mag alleen als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude hypotheek. Als je de bestaande hypotheek verhoogt, bijvoorbeeld voor een verbouwing, dan is de hypotheekrente voor het extra geleende bedrag alleen fiscaal aftrekbaar als dat bedrag volledig en binnen 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost.

Wat gebeurt er met de hypotheek bij scheiden?

De hypotheekverstrekker moet één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan als je uit elkaar gaat. Banken zullen deze situatie aanpakken zoals met een nieuwe hypotheek. De bank kijkt opnieuw naar het inkomen en de waarde van het huis en beoordeelt of de achterblijver alle lasten in zijn eentje kan betalen. Daarbij houdt de bank rekening met de veranderde hypotheeknormen.

Bij scheiding zijn de hypotheeknormen niet verplicht

Als de bank deze regels strikt toepast, wordt de hypotheek vaak duurder. Misschien vindt de bank dat jij de hypotheek hierdoor niet kunt overnemen als jij in de woning wilt blijven wonen. Maar de huidige hypotheeknormen zijn bedoeld om de consument te beschermen tegen een te hoge lening als hij een huis koopt. Een hypotheekverstrekker mag bij echtscheiding van de AFM van die regels afwijken (explain regeling).

De adviseurs van de Camelot Adviesgroep helpen je daarmee indien gewenst.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek bij scheiden?

De Belastingdienst ziet bestaande hypotheken van gehuwden als 50% schuld voor de één en 50% schuld voor de ander, tenzij er in de huwelijkse voorwaarden iets anders is vastgelegd. Als je een nieuwe schuld aangaat om je ex-partner uit te kopen, wordt dit gezien als een nieuwe hypotheekschuld. Om voor de volledige hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, dus ook voor je nieuwe lening, ben je verplicht om de nieuwe lening in 30 jaar tijd annuïtair of lineair af te lossen.

Kom naar Camelot Adviesgroep in Bussum voor een gratis orientatiegesprek

Kom langs en ga samen met de hypotheekadviseur en/of scheidingsadviseur na wat jouw situatie is en wat de consequenties zijn voor jou, mocht het zo ver komen dat er sprake is van een scheiding.

Zie ook www.camelotadviesgroep.nl

 

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan