Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Wat doe jij in 2023 met je vakantiegeld?

Wat doe jij in 2023 met je vakantiegeld?

Wat doe jij in 2023 met je vakantiegeld?

Eind mei krijgen veel mensen hun vakantiegeld uitgekeerd. En hoewel de meesten graag tenminste één keer per jaar op vakantie gaan, besteden drie op de tien Nederlanders een groot deel of zelfs alles van het extraatje in 2023 aan andere zaken.

Daarvoor hebben ze uiteenlopende redenen, zoals bijvoorbeeld de hoge inflatie of het aflossen van schulden. Anderen willen binnenkort een grote aankoop doen of zetten het geld op hun spaarrekening. 

Hoog rendement

Er zijn echter ook veel huiseigenaren die hun vakantiegeld gebruiken om hun woning te verduurzamen. Een investering in duurzaamheid levert namelijk een hoog rendement op. Zo bespaar je met goede isolatie vaak tientallen procenten per jaar op je energierekening. Dat is andere koek dan een procentje (of nog minder) rente op je spaarrekening! 

Wil je weten hoe hoog het rendement is van de verschillende verbeteringen aan je huis? Kijk dan op de website van Milieu Centraal(Opens in a new window).

Vakantiegeld versus persoonlijk keuzebudget

In steeds meer CAO's wordt vakantiegeld vervangen door een zogenoemd persoonlijk keuzebudget. Je krijgt dan niet meer automatisch je vakantiegeld in mei, maar bouwt een spaarpot op bij je werkgever. Het geld kun je naar wens gebruiken voor bijvoorbeeld een opleiding, een fiets van de zaak of extra vakantiedagen. 

Ook kun je ervoor kiezen om het maandelijks te laten uitbetalen. Dat heeft voordelen, maar kent zeker ook een risico. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen meer uitgeven als ze meer te besteden hebben. En dan verdwijnt dat extra geld dus in een 'zwart gat'...

Hypotheek aflossen?

Uiteraard kun je jouw vakantiegeld ook gebruiken om je hypotheek af te lossen. Afhankelijk van jouw situatie kan aflossen gunstig zijn voor de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt. Als de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheeklening verandert, bestaat namelijk de kans dat je minder risico-opslag hoeft te betalen.

Meer informatie

Wil je hier meer over weten? Of heb je misschien vragen over jouw mogelijkheden om je huis te verduurzamen? Neem dan contact op met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur. Die is specialist op het gebied van alle geldzaken die van belang zijn voor jouw woning.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan