Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Zo financier jij jouw energiezuinige huis!

Zo financier jij jouw energiezuinige huis!

Zo financier jij jouw energiezuinige huis!

Energie is in korte tijd flink duurder geworden. Vooral gas. En dat blijft waarschijnlijk zo. Niet alleen omdat er meer vraag dan aanbod is, maar ook omdat de overheid gas steeds zwaarder belast. Het is dus hoog tijd om te kijken hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken.

Veel huiseigenaren die willen verduurzamen, worstelen met de vraag waar ze moeten beginnen. Isoleren? Zonnepanelen? Een warmtepomp?

Ook ‘Wat gaat dat kosten?’ is een veelgehoorde vraag. Afhankelijk van je huis, je wensen en je budget kun je het zo simpel of ingewikkeld maken als je wilt. Houd rekening met tenminste een paar duizend euro.

Terugverdientijd

Je huis energiezuiniger maken kost geld. Maar dat is wel geld dat je op termijn terugverdient. Sommige isolerende maatregelen heb je er binnen enkele jaren uit. Voor andere moet je wat langer geduld hebben. Maar zelfs als het 15 jaar duurt, heb je nog altijd een rendement dat vele malen hoger is dan de huidige spaarrente.

Subsidie in 2022 omhoog

Verder kun je in aanmerking komen voor subsidie als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Die subsidie loopt op tot wel 30% van de kosten. Wil je daar meer over weten? Kijk dan even op deze website of neem contact met me op.

Voordelig lenen

Maar wat als je nou niet veel spaargeld hebt of dat liever niet in je huis investeert? Ook dan zijn er meerdere mogelijkheden om jouw energiezuinige huis te financieren. Omdat de rente erg laag is, is het vaak interessant genoeg om er een lening voor af te sluiten. Ik zet de belangrijkste mogelijkheden voor je op een rij.

1. Je bestaande hypotheek

Als je je huis wilt verduurzamen, kun je vaak je lopende hypotheek verhogen of oversluiten. Enerzijds omdat je waarschijnlijk overwaarde hebt, anderzijds omdat je voor een duurzamer huis meer mag lenen. Wil je weten of jij deze mogelijkheid hebt en hoe dat in zijn werk gaat? Neem dan even contact met me op.

2. Energiebespaarlening

Een andere optie is om een ‘milieulening' af te sluiten voor de verduurzaming van je huis. Dat kan bijvoorbeeld met een Energiebespaarlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

De rente van zo’n lening is veel lager dan de rente op een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dat komt omdat de overheid de lening subsidieert. Je mag maximaal € 65.000 lenen en de rente ligt momenteel tussen de 1,5% en 1,9%. Meer over deze lening lees je hier.

3. Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten en provincies bieden daarnaast de Duurzaamheidslening aan. Daarmee kun je maximaal € 25.000 lenen tegen een (lage) rente van 1,6%. Op deze pagina kun je zien of jij voor zo’n lening in aanmerking komt.

4. Groene leningen

Sommige banken bieden groene leningen aan. Het geld dat je leent, moet je gebruiken om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door je huis te isoleren of zonnepanelen of warmtepomp te plaatsen. De rente van een groene lening is vaak lager dan van een reguliere lening.

Meer informatie

Wil jij weten hoe jij het energiezuinig maken van jouw huis het slimste kunt financieren? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken zoals hypotheken en leningen. En omdat ik ook Adviseur Duurzaam Wonen ben, blijf ik altijd van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan