Direct contact? Bel: 035 260 03 71

Home > Nieuws > Schenkingsvrijstelling eigen woning fors verlaa...

Schenkingsvrijstelling eigen woning fors verlaagd in 2023

Schenkingsvrijstelling eigen woning fors verlaagd in 2023

Schenkingsvrijstelling eigen woning fors verlaagd in 2023

Op 1 maart is bekend geworden dat de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning per 1 januari 2023 fors wordt verlaagd naar €27.231. In het coalitieakkoord tussen de regeringspartijen was al afgesproken dat deze schenkingsvrijstelling per 2024 volledig wordt afgeschaft.

Schenkingsvrijstelling eigen woning

In 2017 is de schenkingsvrijstelling eigen woning structureel verruimd. Sindsdien kan iedereen tussen 18 en 40 jaar eenmalig (per schenker) ruim €100.000 ontvangen voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, of het aflossen van een bestaande hypotheek. Het doel van deze verruiming was het verlagen van de gemiddelde hypotheekschuld om zo de kans op een restschuld bij de verkoop van de woning te verkleinen.

Uit een onderzoek in 2021 bleek verder dat de schenkingsvrijstelling vooral gebruikt wordt om een duurdere woning te kopen in plaats van een lagere hypotheek aan te gaan. Dit zet mensen die geen schenking ontvangen op een achterstand. De schenkingsvrijstelling zorgt dus voor (meer) vermogensongelijkheid. Vanwege bovenstaande heeft de regering besloten de schenkingsvrijstelling af te schaffen en dus per 2023 alvast fors te verlagen. Dat betekent dat in 2023 maximaal €27.231 belastingvrij kan worden geschonken aan een persoon, niet zijnde een kind, op voorwaarde dat dit bedrag wordt besteed aan de eigen woning. Als dit bedrag door ouders aan hun kind wordt geschonken, hoeft dat kind de schenking niet per se aan de eigen woning te besteden om deze belastingvrij te kunnen ontvangen.

Waarom Camelot?
  • Jarenlange ervaring & opgebouwde kennis
  • Tijd & aandacht voor iedereen in zijn situatie
  • All-in-one tarief hypotheken
  • PrĂ©advies hypotheken
  • Uniek stappenplan